Избелване на зъбите – козметична естетика или самоцел ?

Избелване на зъбите – козметична естетика или самоцел ?

Още в миналото здравите и бели зъби са били белег за добро здраве и висок социален статус. Днес амбицията за бърз професионален просперитет е свързана с общуването ни с много хора. Затова сдобиването с бяла холивудска усмивка е по – скоро необходимост, отколкото каприз. Важно е обаче да се знаят някои основни правила, за да бъде процедурата безвредна и с желания траен резултат.

Избелването е козметична процедура, но участието на дентален специалист е повече от препоръчително. Ако сте избрали опцията самостоятелно домашно избелване, имайте предвид, че това е безвредно само ако зъбите и венците ви са здрави. Това означава зъби без кариеси, а не без пломби. Тъй като старите обтурации и короните не се поддават на избелване, те трябва да се подменят около 2 седмици след процедурата, когато цветът е вече стабилен.

Домашните системи за избелване съдържат шприци с активен гел. Той се поставя в лабораторно изработени тънки шини, подобни на боксьорските.Те се изработват след взимане на отпечатък от зъбите ви в дентален кабинет. Гелът е нисък процент карбамиден пероксид, от който минимално количество се нанася в шините.Важно е да няма излишно количество, което да изтича към венечните тъкани и да ги увреди.

Шините се поставят в устата за около час през деня или през нощта по време на сън.Така средно след 10 дни се сдобивате с нова бяла усмивка. Ако избягвате консумацията на оцветяващи храни и напитки, както и цигарите, добрият ефект ще се задържи поне 1-2 години. При всички случаи препоръчвам контрол от дентист по време на процедурата, защото при неспазване на методиката могат да се получат усложнения и неприятни странични ефекти. Такива са силна чувствителност от топло и студено, увреждане на венците или преизбелване. За да няма подобни проблеми, най-препоръчваният метод от всички световни специалисти е офис избелването.

Офис избелването се извършва в кабинета под контрола на денталния лекар. Ефектът е мигновен – за около 1 ч. си тръгвате с няколко тона по-бели зъби. Цветът се измерва със специална разцветка и така се контролира резултата. Преди процедурата се извършва почистване на зъбния камък и налепите с ултразвук и медицинска сода. Така активният агент може да навлезе по – дълбоко и действието е по-бързо. Изолират се меките тъкани със специална фотополимерна бариера и така увреждането им е невъзможно. Върху зъбите се нанася висока концентрация водороден пероксид под формата на гел. Въздействието на активното средство се катализира чрез ултравиолетова лампа или лазер. Така пероксидът действа по-бързо и може да се нанесе още 3-4 пъти до края на посещението. Между отделните апликации се контролира интензитета на цвета и така не се допуска преизбелване.

Цветът се стабилизира за около 1 седмица – време, в което зъбите са особено податливи на оцветяващи агенти. Затова в този период избягвайте кафе, черен чай, шоколад или червено вино. Процедурата е безболезнена, а резултатът – предвидим. Чувствителност се наблюдава рядко, евентуално в първите 24 часа. Съвременните системи имат в комплекта флуорен гел, чието нанасяне след процедурата купира чувствителността.

Ако след подобна процедура не се постигне желания пълен ефект, не бързайте да се отчайвате. Вашият стоматолог ще ви посъветва след колко време може да се повтори офис избелването, а най-добре е да се продължи избелването с шини вкъщи. Така е, защото не всички зъби еднакво се поддават на избелване. Зъбите с жълтеникав нюанс се избелват най-бързо и лесно; червеникаво-кафявите – по-трудно, а сивкавите понякога дори не променят цвета си. Значение има и причините за оцветяването – генетично детерминиран по-тъмен цвят, антибиотично предизвикани, възрастово обусловени или вследствие от хигиенните и хранителни навици.

Навсякъде около нас ни заобикалят реклами на избелващи пасти за зъби, писалки, ленти и други подобни избелващи средства. Имайте предвид, че някои от тях могат да бъдат вредни за зъбите ви при дълготрайна употреба или с краткотраен ефект и то при предварително избелени зъби. Затова не се колебайте да си подарите една красива бяла усмивка, но винаги след съветите на лекаря.Така не само ще подобрите самочувствието си, но ще запазите зъбите си здрави.

Нашият екип

Млади, амбициозни професионалисти с тясно специализирани интереси в отделните области на денталната медицина

Виж целия екип

Д-р Бранимир Динев

Д-р Бранимир Динев

Орален хирург

Още
Д-р Костадинова

Д-р Костадинова

Дентален лекар

Още
Д-р Венета Христова

Д-р Венета Христова

Дентален лекар

Още
Д-р Калин Соколов

Д-р Калин Соколов

Дентален лекар

Още

Свържете се с нас

Интер Дент

Успешното лечение изисква взаимно доверие и партньорство. Лечебният ни екип се грижи за Вашия комфорт на всеки етап от лечението,чрез отлично обезболяване, съпричастност и подкрепа. Всички Ваши въпроси ще намерят изчерпателни и аргументирани отговори. Екипът от регистратори Ви партнира за уточняване на удобно време за посещения и осигуряване на спешна помощ.

+359 76 605 133
0898 584 844
interdent.2003@gmail.com