Имплантите – общо представяне на проблема

Имплантите – общо представяне на проблема

Зъбните импланти са специално изработени структури, с които се заместват зъби при дефект в зъбните редици. Има различни импланти по вид и начин на поставяне. Най-често използвани са титановите винтови импланти. Те се поставят чрез хирургична манипулация в костта. Може да се въстанови един, няколко или всички загубени зъби.

Не е установена алергия или ендогенно причинено отхвърляне на имплант ,както често се говори сред пациентите. След оперативното поставяне, се изчаква определен срок, най-често 3-4 месеца, за „вкостяване“ на импланта.Този процес се нарича остеоинтеграция и представлява здраво тъканно свързване и обгръщане от клетките на костта, за да може да се понесе голямото натоварване при хранене впоследствие. Този процес може да бъде нарушен по няколко причини:

1. Ятрогенни – по вина на лекуващия
– неправилно проведена оперативна интервенция или протезиране впоследствие
– лоша преценка на условията за имплантиране или неправилно направен клиничен анализ
2. Произлизащи от пациента
– неспазване на дадените препоръки
– вредни навици – тютюнопушене, зависимости
– някои метаболитни общи заболявания
– бруксизъм и бруксомания
– занижена орална хигиена!
3. По неизяснени причини

Всички тези фактори могат да доведат до загуба на импланта не само в периода на остеоинтеграция, но и в периода на функционалното му натоварване. Този въпрос е с особена важност и е в основата на успеха на едно имплантатно лечение и ще бъде разгледан подробно в отделна статия.

След изчакване на първоначалното интегриране, поставените по закрит способ, под лигавицата импланти, се разкриват и върху тях се поставят т.нар. цикатризационни винтове. Те подготвят лигавицата за бъдещата коронка над импланта, така че да се постигне естетичното й и правилно разположение. Около седмица по-късно се поставя структура, наречена абатмънт, която е аналог на изпилен за корона естествен зъб. Взема се отпечатък за пренасяне на ситуацията в зъботехническата лаборатория, където се изработва коронка. Тя се залепва бърху абатмънта и успешно замества зъба, който възстановява.

автор:Д-р Динев

Нашият екип

Млади, амбициозни професионалисти с тясно специализирани интереси в отделните области на денталната медицина

Виж целия екип

Д-р Бранимир Динев

Д-р Бранимир Динев

Орален хирург

Още
Д-р Костадинова

Д-р Костадинова

Дентален лекар

Още
Д-р Венета Христова

Д-р Венета Христова

Дентален лекар

Още
Д-р Калин Соколов

Д-р Калин Соколов

Дентален лекар

Още

Свържете се с нас

Интер Дент

Успешното лечение изисква взаимно доверие и партньорство. Лечебният ни екип се грижи за Вашия комфорт на всеки етап от лечението,чрез отлично обезболяване, съпричастност и подкрепа. Всички Ваши въпроси ще намерят изчерпателни и аргументирани отговори. Екипът от регистратори Ви партнира за уточняване на удобно време за посещения и осигуряване на спешна помощ.

+359 76 605 133
0898 584 844
interdent.2003@gmail.com