Причини за загуба на импланти

Причини за загуба на импланти

Eдин съвременен метод за лечение на липсващи зъби е възстановяването им с импланти. Те представляват изкуствени структури, най-често метални, покрити с титанов оксид. Най-разпространени са винтовите импланти. Поставят се оперативно в костта на мястото на извадените зъби.

След изчакване на период от 3-5 месеца, период необходим за остеоинтеграцията на импланта, следва натоварването чрез структура, наречена абатмънт и израборването на корона. Така този комплекс – имплант, абатмънт, корона може да функционира съвсем пълноценно.

Някои фактори могат да доведат до загуба на импланта, както при първоначалното интегриране, така и впоследствие при функция:

– Хигиената на устната кухина, включително около имплантите, е ключов момент за тяхното дълготрайно функциониране. Както около естествен зъб, така и около имплант може да възникне възпаление. То може да обхване не само надлежащата венечна тъкан, но и заобикалящата импланта кост. Заболяването се нарича периимплантит по аналогия с възпалението около зъбите – пародонтит. Причината са бактериите, които се намират в зъбната плака и зъбния камък. Плаката е мекия, жълтеникав налеп, който се натрупва върху зъбите. Лесно можем да го отстраним с четка и паста за зъби. Недоотстранената плака включва неорганични соли от слюнката и се втвърдява – зъбен камък.

Добрата орална хигиена е предпоставка за добри клинични резултати. При пациенти с импланти, тя е задължителна до степен на основателен отказ за имплантиране при пациенти с недостатъчна мотивация в това отношение. Освен редовното изчеткване сутрин и вечер с паста, трябва да се използват и допълнителни средства – интердентални четчици, конци за зъби, води и гелове за уста, орален хидродуш. Начина на употреба и видовете средства, ще разгледам в статия за оралната хигиена.

Редовните профилактични посещения са задължителни. Два пъти в годината трябва да се почиства зъбния камък с ултразвуков скалер и последващо отстраняване на налепите и полиране с медицинска сода – air flow. В тези посещения се правят и рентгенови снимки, които често показват първите белези за начален възпалителен процес.

Периимплантитът е най-честата причина за загуба на импланти. Възпалението трудно се поддава на лечение. В съображение влизат механично почистване на джобовете около импланта от зъбен камък и гранулации. Кюретажите се извършват с ултразвуков апарат и ръчни кюрети. Извършват се промивки с разтвор на антибиотици,например Efloran. След почистване и промивка, могат д бъдат поставени антибиотици локално в джобовете в подходяща лекарствена форма, например пастили с minocyclin. При по-агресивни или протрахирани форми, се използват системни антибиотици от следните групи :

макролиди, тетрациклини, флажил, полусинтетични пеницилини, клиндамицин. Практически най-добри резултати се постигат при използване на лазери.

– Спазване на всички препоръки след операцията – важен момент, който зависи изключително от пациента. Самата интервенция по поставянето на имплантите е доста лека. Постоперативният период е гладък, без наличие на оток и болка. Пациентите са абсолютно работоспособни и не е необходимо да полагат специални грижи за оперираната област, както се налага при някои други хирургични манипулации.

Периодът на остеоинтеграция на импланта е времето, през което клетките на костта плътно обграждат и врастват в повърхността му. Така той е в състояние да понесе големите дъвкателни сили. За да се извърши безпрепятствено това „вкостяване”, е необходимо областта на имплантиране да не се използва функционално. Обикновено повечето случаи позволяват т.нар. имобилизация на импланта, временна структура за предпазване по време на хранене. В други случаи, когато не се прави имобилизация, пациентът не трябва да се храни на страната на импланта, както и да не го натиска постоянно с език. Това е задължително за период от 3-4 месеца.

– Неконтролирани метаболитни заболявания, при които има нарушение в реактивните имунни защитни механизми, например диабет. Такива пациенти са склонни към инфекции, имат забавена тъканна регенерация и не са подходящи за имплантатно лечение. Това може да стане след корекция на нивото на кръвната захар и компенсиране на заболяването.

По същата причина не са подходящи за този тип лечение и пациентите със зависимости. При пушачите например, страда локалният имунитет в устната кухина. Способността за регенерация е пряко зависима от кръвотока на засегнатата област. При пушачите са засегнати малките кръвоносни съдове. Постоянната контракция под действие на никотиновата киселина води до намалено кръвоснабдяване. Ситуацията се усложнява от прякото токсично действие на бензпирена и останалите продукти на изгарянето на тютюна.

– Фактори, зависещи от лекуващия. Важно е правилна преценка на клиничния случай, анализ и пълно изследване на пациента. Квалификацията на доктора е добра предпоставка за професионално извършване на интервенцията.

Качествената необходима за целта техника, е от изключителна важност за успеха на лечението. Съвременните имплантатни системи са с изключително строг клиничен протокол по отношение на скоростта на изборване на костта. Това касае температурата, която се развива и възможността за прегряване на костта. Затова има създадени специални апарати със зададени стойности на показателите. Всеки имплантолог трябва да работи с такава професионална техника. Така се спазват всички изисквания за правилно поставяне на имплантите.

– Идиопатична загуба на импланти. Понякога не са ясни причините, поради които настъпва процес на остеоинтеграция.

При необходимост от експлантиране, мястото където е бил импланта, зараства подобно на алвеола при изваждане на зъб. Шест месеца по-късно, когато се образува пълноценна кост, там отново може да се постави имплант. Това че първия път имплантирането там е било неуспешно не означава,че отново ще има неуспех.

При определени условия дори не е необходимо да се изчаква зарастване на мястото на отстранения имплант, а в същото посещение може да се постави новият.

Имплантите са една невероятна алтернатива на загубени зъби. Няма по-практично и революционно решение при тези случаи. При добре преценени условия за имплантиране и стриктно съдействие на пациента, резултатите са повече от удовлетворяващи – 97-98 % успеваемост при съвременните системи.

И не забравяйте, че само специалист може да ви посъветва, дали този метод на лечение е приложим за вас. Това е възможно след предварително проведени рентгенови изследвания, анализ на модели и клиничен преглед.

Нашият екип

Млади, амбициозни професионалисти с тясно специализирани интереси в отделните области на денталната медицина

Виж целия екип

Д-р Бранимир Динев

Д-р Бранимир Динев

Орален хирург

Още
Д-р Костадинова

Д-р Костадинова

Дентален лекар

Още
Д-р Венета Христова

Д-р Венета Христова

Дентален лекар

Още
Д-р Калин Соколов

Д-р Калин Соколов

Дентален лекар

Още

Свържете се с нас

Интер Дент

Успешното лечение изисква взаимно доверие и партньорство. Лечебният ни екип се грижи за Вашия комфорт на всеки етап от лечението,чрез отлично обезболяване, съпричастност и подкрепа. Всички Ваши въпроси ще намерят изчерпателни и аргументирани отговори. Екипът от регистратори Ви партнира за уточняване на удобно време за посещения и осигуряване на спешна помощ.

+359 76 605 133
0898 584 844
interdent.2003@gmail.com