Ортодонтия

Ортодонтията е специалност в денталната медицина, която осигурява профилактика, диагностика и лечение на неправилно подредени зъби, проблеми в съотношенията на зъбните дъги и захапката.

Ортодонтското лечение не е спешно и не е ограничено от възрастта, но ако се проведе в ранна детска възраст се използва естествения растеж за подобряване на челюстните съотношения. При пациенти над 14-15 годишна възраст растежът е почти приключил и възрастта няма значение.

В клиниката провеждаме лечение на отворена, дълбока, обратна и кръстосана захапка; струпване на зъби, овърджет, дегбис и оклузални несъответствия със следните методи :

Снемаеми апарати

• Лингвална пластинка – изработва се от пластмаса, като цвета може да е по избор на пациента. Обикновено се прилагат в млечно и смесено съзъбие за стимулиране на растежа при липса на място за подреждане на постоянните зъби.

• Миофункционални силиконови шини (трейнери)-Фабрично изработени ,с различни размери в зависимост от възрастта. Използват се от ранна детска възраст за премахване на вредни навици, като дишане през устата, неправилно гълтане, смучене на пръст, устни и бузи, неправилно позициониране на езика. По този начин се създават условия за правилно подреждане на зъбте и постигане на правилни оклузални съотношения. Израбтват се и трейнери срещу хъркане и бруксизъм (скърцане със зъби).

• Orthocaps и Clear-Aligner -две различни иновативни системи за правилно подреждане на зъбите в смесено и постоянно съзъбие, при които се използват серия от прозрачни шини ,които са незабележими при носене.Те се изработват по индивидуален модел чрез висококачествени 3D-технологии.

Фиксирани апарати

• Брекети- Използват се предимно в постоянно съзъбие за подреждане на зъбите и корекция на захапката:

– Метални брекети – използваме системите DAMON, Алекзандър, Rott.

– Eстетични брекети- биват керамични,композитни и сапфирени.