Възпалителни заболявания на венците – сигурен начин за загуба на зъбите

Възпалителни заболявания на венците – сигурен начин за загуба на зъбите

Едно от най-разпространените заболявания на органите в устната кухина е възпалението на тъканите около зъбите. То се манифестира в две основни форми. Когато са засегнати само повърхностните венечни структури, се нарича гингивит. При напредване в дълбочина се засягат структурите, които поддържат зъбите стабилни в челюстта. Този комплекс се нарича пародонт и включва както венците, така и костта , периодонталните влакна и цимента на корена. Това напреднало заболяване се нарича пародонтит.

Най-често, оплакванията при гингивит са зачервяване и подуване на венците, болка, кървене при миене или спонтанно, чувствителност на зъбите. При пародонтит, към всичко това се наблюдава стопяване на алвеоларната кост около зъбите, тяхното разклащане и спонтанно изпадане при напредналите фази на процеса. Кървенето обикновено е най-ранния симптом и е сигурен признак на възпаление. Тези оплаквания са характерни за острата фаза на процеса. При хронично протичане, оплакванията могат да бъдат дискретни.

Причините за възникване на заболяването са комплексни. От една страна са микроорганизмите, съдържащи се в зъбната плака и зъбния камък, а от друга – защитните механизми, както в устната кухина, така и на целия организъм.

По тази причина, пациенти с добра устна хигиена могат да страдат от тежки гингивални възпаления поради недиагностицирано или нелекувано общо заболяване, например диабет. При здрав организъм и запазени локални защитни сили, но със занемарена устна хигиена, възпалението често е ограничено, и по тежест не корелира с количеството на инфектите върху зъбите и венците.

Ето защо началното възпаление – гингивит, при едни пациенти се ограничава само в рамките на венеца без да обхваща и подлежащата кост, а при други се задълбочава до пародонтит.

Лечебният подход изцяло зависи от конкретните причини, степента на възпаление и общото състояние на пациента. В най-общи линии то протича в няколко фази:

– хигиенна

– консервативнa

– хирургична

– поддържаща

Винаги се започва с почистване на надвенечния и подвенечен зъбен камък. Обикновено това се извършва с ултразвуков апарат, ръчни инструменти и полиране с апарат за медицинска сода.

Като част от изследването на пациента задължително се правят рентгенови снимки, за да се оцени състоянието на костта около зъбите, т.е. преценява се дали се касае за гингивит или пародонтит.

Със специална градуирана сонда се измерват джобовете, които се формират в дълбочина на венеца около всички повърхности на всеки зъб. Тези стойности се нанасят в пародонтална карта и са определящи за бъдещия лечебен план. При определени стойности на измерването се провежда закрит кюретаж на джобовете – под упойка се извършва дълбоко почистване на корените на засегнатите зъби, костта и меките тъкани. При дълбоки джобове, това се прави оперативно. Оперира се на участъци през интервал от две седмици. Целта на това лечение е да се намали дълбочината на джобовете, чрез свиване на меката тъкан и прикрепването й към корена на зъба. Така тези зони стават достъпни за почистване.

Пародонтитът е прогресивно заболяване, което протича на тласъци. При несъдействие от страна на пациента за перфектна ежедневна хигиена, обострянето и лошия резултат са неизбежни. Лечението цели спиране на прогресивното задълбочаване, но не може да възстанови стопената кост и нарушените тъкани. По тази причина някои от зъбите могат да останат разклатени и след стихване на възпалителния процес. Те трябва да бъдат шинирани един за друг, за да понасят устойчиво дъвкателното натоварване. Това става с различни шини или мостове и корони. Съвременен вариант са кевларените влакна и фибровлакната, за да не се изпиляват зъбите.

Важно е да се отбележи, че антибиотиците при лечението на тези заболявания е с ограничено приложение и то само в острата фаза на процеса. Най- добър ефект има при предварително проведен тест за чувствителност на бактериите, индивидуално за всеки пациент. Използват се специални китове, чрез които се взимат проби директно от пародонталния джоб. Това е скъпо изследване, при което материалът се изпраща в лаборатории извън България. Там се изготвят посявки и антибиограма за чувствителност. Така използваното антимикробно средство със сигурност ще действа върху микроорганизмите в тъканите на пациента.

След като са извършени всички процедури от лечебния план, се преминава към поддържащата фаза. Тя се състои в редовна клинична хигиена в срокове, индивидуално определени, според това колко бързо се натрупва зъбен камък. При здраво съзъбие, отстраняването му става средно на всеки шест месеца, а при пародонтит може да се наложи почистване на три или четири месеца. След тази манипулация отново се измерва дълбочината на джобовете и в участъците, където се налага повторно се извършва кюретаж.

Съвременните методи за лечение на гингивита и пародонтита постигат добри резултати. За да се задържат те във времето е необходимо съдействието на пациента чрез поддържане на перфектна устна хигиена и редовни посещения на денталния кабинет.

Нашият екип

Млади, амбициозни професионалисти с тясно специализирани интереси в отделните области на денталната медицина

Виж целия екип

Д-р Бранимир Динев

Д-р Бранимир Динев

Орален хирург

Още
Д-р Костадинова

Д-р Костадинова

Дентален лекар

Още
Д-р Венета Христова

Д-р Венета Христова

Дентален лекар

Още
Д-р Калин Соколов

Д-р Калин Соколов

Дентален лекар

Още

Свържете се с нас

Интер Дент

Успешното лечение изисква взаимно доверие и партньорство. Лечебният ни екип се грижи за Вашия комфорт на всеки етап от лечението,чрез отлично обезболяване, съпричастност и подкрепа. Всички Ваши въпроси ще намерят изчерпателни и аргументирани отговори. Екипът от регистратори Ви партнира за уточняване на удобно време за посещения и осигуряване на спешна помощ.

+359 76 605 133
0898 584 844
interdent.2003@gmail.com