Зъбен кариес – причини за възникване и начини за предпазване

Зъбен кариес – причини за възникване и начини за предпазване

Зъбите се състоят от емайл, дентин и пулпа. Емайлът и дентинът представляват твърдите зъбни тъкани. Зъбният кариес е хроничен процес, който се причинява от кариесогенните микрооорганизми на зъбната плака. Започва размекване на твърдите зъбни тъкани, в резултат на което се образува дефект с формата на кухина.

Зъбната плака е съвкупност от микроорганизми в матрикс от гелообразни съставки на слюнката, които като лепило ги прилепват към зъбните повърхности или други твърди орални структури (коронки, пломби).

Емайлът е най-твърдата тъкан в организма. Покрива коронката на зъба. Състои се от призми, съдържащи калций, фосфор и флуор. По принцип той е мъртва тъкан, която не може да се самовъзстановява, но може химически да се реконструира, тъй като е в непрекъснат йонен обмен с пулпата и слюнката. Това има значение, както за предпазването от кариес, така и за неговото възникване.

Процесът на извличане на калций и флуор от зъбите се нарича деминерализация, а обратният процес – реминерализация. Микроорганизмите от зъбната плака разграждат въглехидратите от храната до киселини, които извличат минералните съставки от емайла.

Причинните фактори за кариеса се разглеждат в три аспекта:

1 – Резистентност на зъбите спрямо киселинното въздействие

2 – Зъбната плака и нейните микроорганизми

3 – Въглехидратите в храната, от които микробите произвеждат киселини

Резистентността или устойчивостта на емайла, зависи от това дали зъбите са временни или постоянни, дали са в процес на пробив или вече са пробили и т.н. Процесът на образуване на флуорни устойчиви съединения в зъбите се нарича матурация. Новопробилите зъби са по–податливи на кариес от матуриралите, затова трябва да се прилагат профилактични мерки непосредствено след пробива на зъба.

Флуоридите са най–ефективното кариес профилактично средство. Те редуцират деминерализацията и подобряват реминерализацията като намаляват производството на киселини в зъбната плака.

Предилекционно място за зъбния кариес са трапчинките и фисурите на коронките на зъбите. Различна е дълбочината и дължината на фисурите на отделните зъби, което е генетично обусловено. Установено е, че флуоридите могат да окажат благоприятен ефект върху размера и дълбочината на оклузалните фисури.

Сега фисурите се запечатват със силанти. Чрез средствата за профилактика и хигиена могат да се внесат допълнително флуорни йони, които повишават резистентността на емайла към кариес.

Външна среда за зъбите се явява слюнката. За предпазване от кариес има значение количеството, консистенцията и буфериращата й способност. Нейното влияние се осъществява по няколко начина:

1 – механично почистване на плаката

2 – осигуряване на флуор, фосфор и калций за емайла

3 – неутрализиране на киселините – буферираща функция

4 – директно антибактериално действие.

Заболявания, които водят до промяна в количеството и състава на слюнката, могат да повлияят на кариозния процес.

Експериментите показват, че за да се развие кариес са необходими рафинирани въглехидтрати и бактерии, които могат да ги разграждат до киселини. Начинът, количеството и видът на храната имат значение.

Нецивилизованите народи в миналото са се хранели с непреработена твърда храна и са имали по-ниска епидемичност на кариеса.Твърдата храна развива челюстите и зъбите и поддържа чисти зъбните повърхности. Меката храна полепва по зъбите и е един от съществените фактори за възникване на кариеса.

Кариесът е най-разпространеното заболяване при човека. Над 95% от населението на икономически развитите страни боледува от кариес. Профилактиката включва намеса в механизмите на възникване чрез стремеж за отстраняване на плаката с личната и професионална хигиена.

Зъбната плака е здраво свързана със зъбно – венечните структури и промиването й с вода е невъзможно. Тя може да се премахне само по механичен начин. Това става с четка за зъби два пъти дневно – сутрин и вечер и на всеки 6 месеца с ултразвуков скалер в денталния кабинет.

Остатъчната плака включва в себе си калций от слюнката и се превръща в зъбен камък. Той е също толкова вреден ,колкото нея, защото е грапав и върху него се задържат много микроби и токсини. Отстранява се само чрез ултразвуков апарат. Има вещества, които инхибират отлагането и натрупването – нитратни, магнезиеви, цинкови йони и др. Те са в основата на пастите за зъби с антитартарно действие.

Важно е изплакването с вода след всяко хранене, за да се подпомогне отмиването на хранителните остатъци, особено след употреба на въглехидрати. Твърдите, непреработени храни стимулират дъвкателната функция и почистват зъбите.

Постоянните детски зъби трябва да се силанизират веднага след пробива и да се осигурява максимално флуорно присъствие от питейната вода в състава на слюнката и чрез пастите за зъби. Така се осигурява матурацията на емайла.

Не забравяйте, че редовните профилактични прегледи са единствения начин за ранно откриване и лечение на зъбния кариес.

Нашият екип

Млади, амбициозни професионалисти с тясно специализирани интереси в отделните области на денталната медицина

Виж целия екип

Д-р Бранимир Динев

Д-р Бранимир Динев

Орален хирург

Още
Д-р Костадинова

Д-р Костадинова

Дентален лекар

Още
Д-р Венета Христова

Д-р Венета Христова

Дентален лекар

Още
Д-р Калин Соколов

Д-р Калин Соколов

Дентален лекар

Още

Свържете се с нас

Интер Дент

Успешното лечение изисква взаимно доверие и партньорство. Лечебният ни екип се грижи за Вашия комфорт на всеки етап от лечението,чрез отлично обезболяване, съпричастност и подкрепа. Всички Ваши въпроси ще намерят изчерпателни и аргументирани отговори. Екипът от регистратори Ви партнира за уточняване на удобно време за посещения и осигуряване на спешна помощ.

+359 76 605 133
0898 584 844
interdent.2003@gmail.com