Дентална практика Интер Дент

Лечение на деца

Как се грижим за нашите малки пациенти?

Здравето на зъбите на Вашето дете е изключително важно за нормалното му развитие. В Интер Дент осъзнаваме това и се отнасяме отговорно и професионално към спецификата на детската дентална медицина. Особеностите на детското съзъбие изискват различни походи при лечението и общуването с малките пациенти. Нашите дентални лекари полагат всички усилия още при първата среща с вашето дете, да изградят доверие у него и да му помогнат да преодолее безпокойството от предстоящото лечение. Проявяваме търпение и разбиране към малките ни пациенти, за да им помогнем с увереност и спокойствие да посещават нашата клиника. С индивидуален подход и усмивки искаме да превърнем децата в свои приятели и да възпитаме у тях истинско желание да се грижат за здравето на своите зъбки.

Какви методи използваме?

Профилактични методи

Профилактиката на кариесите при децата е наша основна цел към която се стремим в ежедневната ни практика. Профилактичен преглед на всеки 4 до 6 месеца гарантират, че зъбите на вашето дете ще бъдат винаги здрави .
1. Обучаваме децата и техните родители как да мият зъбките два пъти на ден, каква четка и паста са подходящи и какви движения на четката почистват правилно и ефективно.
2. Професионална хигиена в кабинета, когато е необходимо – отстраняваме натрупаните плака и зъбен камък, за да избегнем появата на кариеси.
3. Третиране с флуорен лак и флуорни разтвори.
Флуорните разтвори и лакове заздравяват твърдите тъкани на зъбите и профилактират развитието на кариеси. Те могат да забавят напредването на възникнал начален кариес или дори да доведат до обратното му развитие.
4. Препоръчваме използването на реминерализиращи продукти за домашна употреба, под формата на гелове и пасти. Те съдържат течен емайл (медицински нанохидроксил апатит) или казеинови фосфолипиди (RECALDENT) и предпазват детските зъбки от кариес и ерозия. Те са на водна основа, не съдържат захар и се нанасят директно върху зъбите, като ги заздравяват и правят устойчиви на факторите предизвикващи кариес.
5. Силанти
Силантите са специални профилактични средства, които съдържат флуор. Нанасят се в тънък слой върху дъвкателната повърхност на кътните детски зъби (млечни и постоянни), за да ги предпазят от възникване на кариес. Тези повърхности са най-уязвими и обикновенно там кариесите се появяват най-рано.
6. Ортодонтска профилактика
Нашите дентални лекари следят по време на профилактичните прегледи, дали млечните зъби са правилно подредени, след като окончателно са пробили. Това е важно условие за правилното изникване и подреждане на постоянните зъби, както и за правилната захапка. Нашият квалифициран ортодонт д-р Костадинова, ще направи консултация при нужда на вашето дете и ще прецени дали е необходимо провеждане на ортодонтско лечение.

Лечебни методи:

Възстановяване на детските зъби

Кариесът може да засегне голяма част от тъканите на зъба. След неговото почистване с машина или ръчни щадящи инструменти (неинвазивно), зъбът трябва да бъде възстановен. При травма също може да се фрактурира (счупи) част от зъба. Тогава също е необходимо неговото изграждане. Това се постига с използване на материали за изработване на пломба  (обтурация). В Интер Дент използваме гласйономерни цименти и компомери за пломбиране на млечните детски зъби. Тези материали отделят флуор и така заздравяват останалата здрава зъбна тъкан. Компомерите, с които работим са с различни цветове. Класическата бяла пломба наподобява цвета на здравите зъби и естетично възстановява увредените от кариеса повърхности. Цветните пломби се използват за кътните млечни зъби и се предпочитат от най-малките ни пациенти, които още изграждат навиците си за хигиена. Те с удоволствие съдействат на мама и тате за редовно миене на зъбките, за да може новата им пломба да „запази“ любимия им цвят.
За възстановяване на увредени постоянни детски зъби ,използваме композити (фотополимери) на водещи фирми-производители. Те са в различни цветове на бялата гама и напълно се сливат с цвета на увредения зъб. По този начин, освен функцията на зъба напълно се възстановява и естетиката.

Лечение при заболявания на зъбната пулпа

При травма или при напреднал кариес може да се засегне сърцевината на детските зъби, наречена зъбна пулпа – нерв, кръвоносни и лимфни съдове. Когато възникне възпаление (пулпит), се появяват силни болки в зъба. Ако лечението не се извърши навреме, възпалението може да прогресира в костта около корените на зъба и да предизвика гноен абсцес. Лечението на тези заболявания на детските зъби изисква прилагане на методи, които са специфични за периода на развитие, както на млечните, така и на постоянните детски зъби. Прилагането им се съобрязява с периодите на резорбция (стопяване) на корените на млечните зъби при тяхната смяна и сформирането на корените на постоянните детски зъби след техния пробив.

Често Задавани Въпроси

Необходимо ли е млечните зъби да се лекуват, след като се сменят с постоянни?
Да, това е наложително. Някои от заболяванията на млечните зъби могат да доведат до преждевременната им загуба и да се увредят подлежащите зародиши на постоянните зъби.
През какъв период е необходимо да се правят профилактични прегледи?
Препоръчваме профилактичен преглед да се прави на всеки шест месеца. Но ако зъбите на Вашето дете са предразположени към възникване на кариес (кариеснерезистентни), е необходимо през четири месеца да посещава денталния си лекар.
Call Now Button