Дентална практика Интер Дент

Ортодонтия

Какво е ортодонтия?

Ортодонтията е специалност в денталната медицина, която се занимава с профилактика и лечение на неправилно подредени зъби и неправилна захапка.

Кога се налага ортодонтско лечение?

Ортодонтско лечение се прилага при недобро подреждане на зъбите, неправилна захапка или наличие на разстояния между зъбите. Лечението подобрява не само естетиката на усмивката, но и дъвкателната функция, която в някои случаи е нарушена.

Защо трябва да се лекуват ортодонтските проблеми?

Голяма част от хората възприемат ортодонтското лечение единствено като естетика. Освен от естетична гледна точка, правилното подреждане на зъбите трябва да се разглежда и като въздействие върху общото здраве на организма. Когато зъбите не са подредени правилно е много вероятно между тях да се натрупва зъбна плака, поради невъзможност за почистване на труднодостъпните места. В зъбната плака се съдържат микроорганизми, които са причина за образуване на кариеси по зъбите и възпаление на венците. Неправилната захапка затруднява дъвкателната функция и може да доведе до смущения в храносмилателните органи. Неправилното съотношение между зъбите в двете челюсти често води до оплаквания и впоследствие до увреждане на ставата на долната челюст.

Какви са причините за неправилна захапка?

За формиране на неправилна захапка и смущения в подреждането на зъбите оказват влияние както генетични фактори, така и вредни навици в ранното детство – смучене на палеца на ръката, употреба на биберон до късна възраст, постоянно дишане през устата (може да се дължи на затруднение в носното дишане !), неправилно гълтане. Временните и постоянните зъби трябва да се лекуват без отлагане, защото може да се стигне до тяхната загуба. При преждевременно загубени временни зъби, може да се наруши пробива и подреждането на постоянните. Стискането и скърцането със зъби води до тяхното изтриване или увреждане и е друг фактор, който може да причини смущения в захапката.
Подреждането на зъбите и съотношението между челюстите може да се промени при заболяването пародонтит. Това е възпаление и увреждане на комплекса от тъкани, които държат зъбите в челюстите.
Ортодонтското подреждане на зъбите при пародонтит не само коригира променената захапка, но може да подобри прогнозата на заболяването, след като то вече е лекувано. За диагностика и лечение на пародонтит прочетете повече тук.

Колко дълго е лечението?

Лечението може да има различна продължителност – средно от 4 месеца до 3 години. Това зависи от позицията на зъбите в челюстта и отношенията на зъбите между двете челюсти, както и от метода на лечение, който е подходящ за индивидуалния клиничен случай. В повечето случаи продължителността се обсъжда с пациента още по време на ортодонтската консултация.

Какви са методите за ортодотско лечение?

Лечението се провежда с метални или керамични брекети, прозрачни ортодонтски шини (тренери или алайнери) и снемаеми лингвални пластинки (популярни като апаратчета).

Метални и керамични брекети

Металните брекети са малки плочици, изработени от неръждаема стомана, които се залепват върху зъбите. Те се свързват с метални дъги, които упражняват леко напрежение върху зъбите и бавно ги придвижват с времето в желаната позиция. Те са най-евтиният метод и най-ефективно подреждат зъбите, но са по-видими при усмивка от керамичните брекети. Лечението изисква да посещавате вашия ортодонт един път месечно за корекция и проследяване на резултата.
Керамичните брекети са с по-висока цена от металните, но са много по-естетични. Изработени са от порцелан и наподобяват цвета на зъбите. Дъгите им могат да имат бяло покритие, за да се осигури по-дискретно лечение. Изисква се отлична хигиена, за да не задържат оцветявания. Подходящи са за пациенти, при които лечението с метални брекети е естетически неприемливо.

Ортодонтски прозрачни шини

Система от силиконови шини, наречени ТРЕНЕРИ е подходяща за детската възраст. Те се носят през нощта и се сменят през определено време. С развитието на челюстите на детето, се създават условия за правилно поникване на зъбите. Това означава, че при лечението с тренери се използва естествения растеж на детския организъм. По този начин могат да се изправят зъбите и да се коригира неправилна захапка.

Съвременна алтернатива на брекетите са ортодонтските силиконови шини, които се изработват на 3D принтер индивидуално за всеки пациент. Те са прозрачни и почти не се виждат, когато са поставени вурху зъбите. Подходящи са за израстнали пациенти и се наричат АЛАЙНЕРИ. Сменят се няколко пъти по време на лечението, обикновено през две седмици. Изработват се на принтер по индивидуален отпечатък на всеки пациент и нежно коригират зъбите без скоби или винтове. Всяка следваща шина се подменя според индивидуалния напредък в лечението. Удобни са за носене, почти невидими, могат да се премахват по всяко време и да се почистват. Слагат се върху зъбите и леко ги бутат в желаната позиция. Алайнерите са метод за корекция на струпани, разкривени зъби и неправилна захапка. Предпочитат се от пациенти, които провеждат много срещи в професионалното си ежедневие. Лечението с тях е по-кратко, но по-скъпо от това с брекети. Те са значително по-удобно и естетично решение.

Лингвална пластинка

Това е снемаем ортодонтски апарат, подходящ за по-ранна детска възраст, когато все още не са пробили всички постоянни зъби. Има пласмасова част, която може да бъде в различни цветове и телени елементи, които опират върху зъбите. Чрез тях се стимулира растежа и се осигурява място за поникване и подреждане на постоянните зъби.

Често Задавани Въпроси

Кога е добре да се направи профилактичен преглед?
Профилактичен преглед на Вашето дете за изключване на ортодонтски проблем е препоръчително да се направи след като всички временни зъби са пробили. По-късно, когато пробият четирите горни и долни постоянни резци (общо осем зъба), се извършва втори профилактичен преглед. Трети преглед е добре да се направи при израстнали и влезли напълно в контакт всички постоянни зъби.
Какви изследвания са необходими за ортодонтски анализ?
За да извърши пълен анализ за установяване на ортодонтски проблем, нашият ортодонт ще назначи рентгенови снимки и ще вземе отпечатък от зъбите на Вашето дете.
Каква е препоръчителната възраст за ортодонтско лечение?
Ортодонтско лечение се прилага във всяка възраст, в зависимост от нуждите на пациента.
Call Now Button