Дентална практика Интер Дент

Пародонтология

Какво е пародонтология?

Тъканите, които задържат зъбите в челюстната кост, зедно с меките тъкани на венеца, се наричат пародонт. Диагностиката и лечението на заболяванията на пародонта (популярни като заболявания на венците) са предмет на денталната специалност пародонтология. Тя отговаря и за профилактиката на тези заболявания, за да се избегне тяхното възникване.

Кои са заболяванията на венците?

Най-честите заболявания са гингивит и пародонтит.

Гингивит

Гингивитът е възпаление на венеца (гингива), който обгражда зъбите. Причинява се от натрупване на мека, леплива материя- зъбна плака, която съдържа бактерии. Ако не се почистват зъбите ежедневно и правилно, зъбната плака се натрупва и предизвиква възпаление.
Появяват се симптоми като подуване на венците, кървене при миене на зъбите, лош дъх от устата и болка. Ако имате подобни оплаквания, подобрете хигиената на зъбите. При добро отстраняване на плаката, гингивитът може да претърпи обратно развитие. Част от плаката се втвърдява и става зъбен камък. Четката за зъби и другите средства за почистване не могат да го отстранят. Затова е препоръчително да посетите вашия дентален лекар. Той ще ви прегледа и ще почисти професионално натрупаната плака и зъбен камък. От прегледа ще се установи, дали не се касае за по- тежко увреждане на венците– пародонтит.

Пародонтит

Представлява увреждане на тъканите (лигаменти) и костта, които поддържат зъбите здраво фиксирани в челюстта. Може да възникне при нелекуван гингивит. При пародонтита има не само възпаление , но и загъба на кост и лигамент. Във венците се появяват пространства – венечни джобове, в които се натрупва зъбен камък, плака и бактерии. Те не могат да бъдат почистени от средствата за хигиена. Зъбният камък уврежда тъканите дори повече от меката зъбна плака. Ако пародонтитът не се лекува навреме, симптомите могат да се влошат. Джобовете могат да станат по- дълбоки и да се появи гноен абсцес. Могат да се появят рецесии- отдръпване на венеца и да се оголят част от кореновите повърхности. Това довежда до чувствителност на зъбите при миене и студени дразнители. Ако загубата на кост продължи, зъбите стават нестабилни и започват да се разклащат. Може да се стигне до загуба на зъби и необходимост от тяхното изваждане.Появява се лош дъх от устата в хода на заболяването. Ние Ви препоръчваме да запишете час за преглед, ако имате някои от следните симптоми :

  • Кървене от венците при миене или при хранене с твърди храни
  • Лош дъх
  • Рецесии на венците
  • Чувствителност на зъби
  • Разклащане или нестабилност на зъби
  • Абсцес – изтичане на гной от венеца

Най-честата причина за заболяване на венците е натрупващата се зъбна плака, която не се отстранява добре при хигиена на зъбите. Тя съдържа бактерии и става твърда, ако не бъде отстранена навреме (зъбен камък ).

Други причини за болести на венците могат да бъдат тютюнопушене, бременност, прием на някои медикаменти, заболявания – диабет, намален имунитет и др.

Тези заболявания често протичат без болка и затова късно се диагностицират. Ние Ви съветваме  редовно да посещавате Вашия дентален лекар за профилактичен преглед.

Как се лекуват болестите на венците ?

Методите на лечение зависят от вида и тежестта на заболяването. В денталният кабинет се измерват пространствата между венеца и зъба (джобове) и се назначава ренгенова снимка, за да се постави диагноза. При гингивит се извършва клинична орална хигиена в денталния кабинет. В нашата клиника ние правим това с ултразвуков апарат, който нежно отстранява зъбния камък и плака. Следва полиране с медицинска сода чрез устройство за водно- въздушен спрей. Това не само полира зъбите, но отстранява налепите, които се натрупват при употреба на кафе, чай, червено вино или при тютюнопушене. Обучаваме пациента как правилно да провежда орална хигиена вкъщи . Важно е да се проследи резултата от лечението с редовни контролни прегледи. На тези прегледи се измерват отново джобовете и се наблюдава дали венците кървят лесно. Така се следи резултатът от лечението и подобряването. Ако гингивитът се е усложнил с пародонтит, се налага провеждане на допълнителни манипулации:
  • Всички джобове около зъбите трябва да бъдат почистени от дълбоко разположените зъбен камък, плака и бактерии, за да се елиминира възпалението. Затова се прави процедура по дълбоко почистване под местна анестезия (упойка). В нашата клиника извършваме тази манипулация с висикоенергиен лазер, който отстранява възпалените меки тъкани на джоба без да уврежда здравия венец. След механичното почистване с ултразвук и ръчни инструменти, назначаваме физиотерапия с нискоенергиен лазер. Този лазер стимулира венците да се възстановят по-бързо и да редуцират джобовете, за да не се натрупат бактерии и плака отново.
  • Антибиотично лечение съпътства тези процедури само при много тежко възпаление. Вода за уста с активна съставка може да се приложи за кратко по преценка на денталния лекар. Тя подтиска образуването на нова плака, но не може да отсрани тази, която вече се е сформирала. Тази плака трябва да се премахне с четката за зъби или с професионална хигиена в кабинета.
  • При напреднал пародонтит и недостатъчен ефект от дълбокото почистване, може да се наложат хирургични манипулации. Те целят допълнително редуциране чрез почистване и обработване на джобовете, а при определени случаи и възстановяване на тъканите и костта. Прочетете повече за тези манипулации тук.
  • Зъби, които имат вече подвижност, трябва да бъдат шинирани един за друг. Прочетете повече за шиниране на подвижни зъби тук.

Какво препоръчваме за профилактика на гингивалните заболявания?

Почиствайте редовно и правилно зъбите два пъти на ден, като ги изчетквате поне две минути. Използвайте четчици и душ за уста за пространствата между тях, защото там четката за зъби не може да достигне. Вода за уста използвайте само по препоръка от лекар. Тя не отстранява натрупаната плака и зъбен камък.

Посещавайте периодично Вашия дентален лекар за профилактичен преглед и клинична орална хигиена. Единствено професионалното почистване на зъбите може да отстрани зъбен камък и натрупана плака под венеца. Полирането с медицинска сода отстранява оцветени налепи от храни и цигари. Срокът за почистване се определя за всеки отделен пациент.

Често Задавани Въпроси

Има ли болка при почистване на зъбите в денталния кабинет?
Обикновено това е безболезнена процедура. При някои пациенти с чувствителни зъби и венци, може да бъде извършена под местна анестезия (упойка).
Колко често трябва да се почистват професионално зъбите?
При пациенти с добра хигиена и без заболявания на венците, клиничното почистване препоръчваме да се извършва един път в годината. Пациенти с импланти или натрупващи по-бързо плака и зъбен камък трябва да посещават за почистване на всеки шест месеца. През три–четири месеца се провежда процедурата на пациенти, преминали лечение на пародонтит или по време на лечение с брекети.
Безопасна ли е процедурата при бременни?
Клиничното почистване е напълно безопасно при бременни. По време на бременността често се наблюдава хормонален гингивит и затова е препоръчително да се проведе три пъти през този период.
Call Now Button