Дентална практика Интер Дент

Протетика

Какво е протетика?

Протетиката е специалност от денталната медицина, която използва протетични конструкции за лечение на някои увреждания и състояния на зъбите и съзъбието. Протетичните конструкции (корони, мостове, фасети и други) се използват за възстановяване на функцията и естетиката на увредените зъби или за възстановяване на липсващи зъби в зъбните редици.

При какви проблеми прилагаме протетични конструкции?

Когато има голяма загуба на зъбна тъкан или отслабени тъкани  след кореново лечение, рискът от фрактура (счупване ) на зъба е голям. За да се предпазят останалите здрави структури е препоръчително профилактичното използване на прететични конструкции. Те възстановяват зъбите и след възникнала фрактура, вследствие на травма. Протетични конструкции се прилагат и при нарушена естетика и форма на зъбите, както и при зъбно изтриване, когато други по- щадящи методи са неприложими.

Какви видове протетични конструкции се използват?

Протетичните конструкции могат да бъдат неснемаеми (когато са фиксирани върху зъби или импланти) и снемаеми, когато се свалят за почистване и отново се поставят в устата.

Дентални Корони

Какво е зъбна корона?

Зъбната корона е неснемаема конструкция, която се поставя върху зъб, който е предварително подготвен по специален начин, под формата на зъбно пънче. Изработва се индивидуално в зъботехническа лаборатория, като формата и цвета са съобразени със съседните зъби. Короната се залепва върху зъба, който възстановява и изглежда и функционира като всеки един от останалите зъби.
Дентална корона може да бъде фиксирана и върху поставен зъбен имплант.

Кога се налага лечение с корона?

Лечение с корони се налага при следните случай:
  • При големи пломби, когато останалите зъбни тъкани не са достатъчно здрави.
  • След лечение на кореновите канали, когато има повишен риск от фрактури (счупване на зъба).
  • По козметични причини- за корекция на променен цвят, форма или неправилна позиция на зъба
  • Когато други методи не са приложими.

Какви са предимствата на короните?

При големи увреждания на зъбите от кариес или травма, когато няма достаъчно останала здрава структура, леченито с корона е по-удачно от възсатновяването с пломба, защото поддържа зъба и го предпазва от допълнително увреждане.
Короната може да възстанови нарушената форма и цвят при зъбно изтриване или промени в позицията на зъбите, когато други консервативни методи са неприложими, например ортодонтски методи. Прочетете още за ортодонтско лечение на зъбите тук.
Короните са дълготрайни и постоянни възстановявания. Нашите дентални лекари ще ви посъветват как да се грижите за вашите зъби, така че короните да ви служат с години .

От какъв материал
са изработени короните?

Порцеланови корони

Имат прозрачност близка до естествените зъби и затова са изключително естетични. Препоръчват се за зъби във видимите участъци на съзъбието и когато пациентът има алергия към метали. Тъй като тези корони са крехки, те са неподходящи за дъвкателните задни зъби.

Циркониеви корони

Цирконият е бяла керамика с голяма твърдост. Това ги прави подходящи за задните зъби, където силата на дъвкателния акт е голяма. Когато върху циркония се нанесе порцелан, тези корони успешно имитират прозрачната естествена зъбна структура и възстановяват естетично зъбите в предните участъци на съзъбието. Това, че цирконият е здрав материал позволява много по-малко изпиляване на зъба от другите корони. Така се съхранява повече естествена зъбна тъкан. Цирконият е с отлична биологична поносимост и не предизвиква алергични и други странични реакции. Нашият екип от лекари препоръчваме лечението с циркониеви конструкции (корони и мостове) винаги, когато е възможно, тъй като те имат отлично съотношение между здравина, естетика и биологична поносимост. По тази причина те са най-подходящи за възстановяване върху импланти. За лечение на липсващи зъби с импланти прочетете повече тук.

Металокерамични корони

Те се изработват чрез нанасяне на порцеланов слой върху метална основа, която остава скрита под порцелана. Короната е естетична, защото порцелановият слой е в цвят, който съвпада с цвета на съседните зъби. Металният слой под порцелана обаче, прави тези корони недостатъчно прозрачни и затова те възстановяват естетиката на зъбите в по-малка степен от циркониевите и порцелановите корони.
Пациенти с алергия към метали не са подходящи за лечение с металокерамични корони.

Дентални Мостове

Какво е дентален мост?

Денталният мост е неснемаема (фиксирана) конструкция, която е предназначена да възстанови един или повече липсващи зъби. Той се състои от изкуствен зъб (зъби), здраво фиксиран от двете страни за зъбни корони. След подготовка и изпиляване на зъбите около извадените, мостът се залепва за тях с цимент. Мостовете се изработват от същите материали, както зъбните корони и естетически наподобяват съседните здрави зъби. Те са неснемаеми, комфортни и напълно възстановяват естетиката и функцията на съзъбието.

Кога се препоръчва лечение със зъбни мостове?

Мостовете се използват за възстановяване на един или повече липсващи зъби в устната кухина. При лечението се налага изпиляване (отнемане на зъбна тъкан) на съседните зъби, върху които ще се циментират короните на моста.

Какви са алтернативите на зъбните мостове?

Когато липсва един зъб и съседните зъби са напълно здрави или с малки пломби, е възможно да се изработи адхезивен мост, вместо керамичен. Той не изисква изпиляване на зъбите и е от фотополимерен композитен материал. Прочетете повече за адхензивните мостове тук. Друга алтернатива на мостовете са зъбните импланти. При тях липсващият зъб или зъби се възстановяват с изкуствен зъбен корен (титанов имплант), върху който се фиксира керамична корона. По този начин не се налага отнемане на зъбни тъкани на съседните на извадения зъби. Прочетете повече за лечение със зъбни импланти тук.

Керамични Фасети

Какво е керамична фасета?

Керамичната фасета представлява фина керамична „люспа”, която се фиксира върху външната повърхност на зъба.

Кога се препоръчва използване на керамични фасети?

С керамични фасети може да се постигне промяна във:

  • формата
  • цвета
  • затваряне на пространства между зъбите

Лечението с фасети е свързано с минимално отнемане на част от външната повърхност на зъба (емайл), снемане на отпечатък и изработване в зъботехническа лаборатория. Те са с висока прозрачност и оптични качества, наподобяващи на естествените зъби и не променят цвета си с времето. Това ги прави естетични и същевременно по-биологични от короните, защото изискват по-щадящо изпиляване на зъбите.

Какви са алтернативите на порцелановите фасети?

Лечението с фасети е козметична процедура, изискваща макар и минимално отнемане на зъбни тъкани. Тяхна алтернатива е методът бондинг (bonding). При него корекцията във формата и цвета на зъбите се постига с използването на композитен материал, който се залепва върху външната повърхност без тя да се изпилява. Прочетете повече за композитни фасети и бондинг тук.

Неснемаемите протетични конструкции, които разгледахме имат различни предимства и недостатъци, както и строги показания за прилагане. Запишете консултация с нашите специалисти, за да ви посъветват кой вид лечение е подходящ за Вашия клиничен случай.

Снемаеми протетични
конструкции- зъбни протези

Какво представляват зъбните протези?

Снемаемите зъбни протези са пластмасови или метални бази, върху които са подредени изкуствени зъби, които възстановяват липсващи зъби в устната кухина. Протезите се отстраняват от устата всеки ден, за да се почистват.

Какви видове протези се използват?

Когато липсват всички зъби, се използват цели протези. Те се изработват от твърда или еластична термопластична пластмаса и се задържат в устата чрез адхезия или с помощта на лепила.
Ако има останали здрави зъби, се изработват частични протези. Освен от пластмаса, те могат да се изработят и от метална сплав и чрез куки или стави да се захващат за съседните зъби (моделноляти протези). Тези протези, заедно с протезите от еластична пластмаса са с по-добра поносимост и по-бърза адаптация.

Какви са предимствата и недостатъците на протезите?

Алтернатива на протезите са зъбните импланти и мостове, които са неснемаеми зъбни конструкции. Те са комфортни и здраво фиксирани в устата, като напълно възстановяват дъвченето и естетиката. В този смисъл, единственото предимство на протезите е ,че лечението е по-евтино и не е свързано с хирургична интервенция, както е при поставянето на импланти. Добрата естетика и комфорта при хранене са усещания, които протезите не могат да осигурят. Затова ние категорично препоръчваме лечение с фиксирани конструкции (мостове, корони върху зъби или импланти), когато това е възможно. Прочетете повече за зъбните импланти тук.

Често Задавани Въпроси

Какъв тип протетична конструкция да избера?
Показанията за протетично лечение са различни при отделните заболявания и състояния. Това означава, че не всяка конструкция е подходяща за всеки клиничен случай. Запишете консултация, за да Ви посъветваме кой тип конструкция е оптимален за вашето лечение. Ще Ви информираме за всички предимства и недостатъци на възможните варианти, като водещи за нас винаги са по-щадящия и биологичен подход, за да запазим максимално здравите зъби. Трябва да се знае, че не винаги по-скъпия вариант е по-добър!
Кога се провежда лечение с протетични конструкции?
Когато зъбът е загубил твърде много зъбни тъкани и лечението с пломба е рисково за счупване на зъба вбъдеще.
След лечение на кореновите канали и отслабване на зъбните тъкани.
При зъбно изтриване в напреднали случаи.
Зъби с много големи пломби и изграждания, за да се профилактира счупването на зъба.
При липсващи зъби.
Каква грижа изискват протетичните конструкции след лечението?
Фиксираните конструкции (корони, мостове, фасети) не изискват специални грижи, различни от грижите за останалите зъби в устата. Необходимо е почистване на зъбния камък и налепи в денталния кабинет на всеки 6 месеца, като рутинна профилактична манипулация. Подвижните протези изискват по-специални грижи. Те се отстраняват след всяко хранене за почистване на остатъците от храна и трябва периодично да се дезинфекцират с дезинфекциращи таблетки.
Call Now Button