Дентална практика Интер Дент

Естетика

Какво е естетична дентална медицина?

Естетичната дентална медицина цели възстановяване на естетичния външен вид на зъбите и усмивката. За тази цел се използват методи от почти всички раздели на денталната медицина (ортодонтия, консервативно лечение, протетика ).

Кой трябва да потърси естетична консултация в денталния кабинет?

Възприятието на външния  вид е субективно усещане. Здравите и ослепителни зъби винаги са били предпоставка за по-високо самочувствие сред околните. Хората с красиви усмивки вярват повече в себе си и същевременно се смеят повече. Живеем във времена, в които по-приветливите и лъчезарни хора се вписват доста по-успешно в нашето общество, защото се открояват много по-лесно в напрегнатото и забързано ежедневие. Ако не сте доволни от начина, по който изглеждат Вашите зъби, когато се усмихвате или говорите, може да потърсите съвет как да бъде подобрена естетиката на Вашата усмивка.

Какво може да развали естетичния вид на усмивката?

Определящи за външния вид на съзъбието са цвета, формата и големината на зъбите, както и съотношенията между отделните зъби. Тези характеристики могат да бъдат променени от някои заболявания и физиологични състояния.
В групата на заболяванията попада зъбният кариес, при който се получава различно по обем разрушаване на короната и корена на зъба. При травма зъбът се самоумъртвява и ако не се лекува, зъбът потъмнява. Променен цвят може да се получи и при лечение на каналите на зъбите, когато се използват определени пасти по време на лечението. Възпалението на венеца и подлежащата кост (пародонтит), може да доведе до промяна в позицията и контура на венечния ръб и оголване на корените на зъбите, което води до нарушена естетика. Зъбната ерозия е патологична загуба (изтриване) на твърди зъбни тъкани-емайл и дентин по външните повърхности на зъбите, което става под въздействието най-често на химични фактори- прекомерна употреба на подсладени газирани напитки, повишена киселинност на стомаха и др.
Физиологичните процеси, които могат да променят външния вид на зъбите, са резултат от нормалната функция- сдъвкването и стриването на храната. Атрицията и нейната по-тежка форма- абразията (изтриване) са причина за нарушена естетика, поради изтриване и загуба на зъбни тъкани. Ортодонтските проблеми (нарушения в захапката), както и някои вредни навици (стискане и скърцане със зъби, гризане на нокти, чоплене на семки) могат да ускорят и задълбочат тези процеси.

Кои са методите,
използвани в естетичната
дентална медицина?

Избелване на зъбите

Избелването е процедура, при която чрез прилагането на химически средства се променя цвета на зъбите. То може да бъде два вида- домашно избелване и избелване в денталния кабинет.

Домашното избелване се осъществява като се приготвя специална термопластична шина по индивидуален отпечатък от пациента. На следващото посещение се проверява дали шината е точна и дали лежи правилно върху зъбите. Това е много важно, за да бъде избелването ефективно и без увреждане на съседните венечни тъкани. На пациентът се предоставят шприци с избелващ гел в концентрация, която е избрана на предварителната консултация. При домашни условия в шината се нанася избелващ гел всеки ден и тя се поставя върху зъбите за определено време. След като действието на агента се изчерпа, шината се отстранява и измива. Преди процедурите по избелване винаги се провежда клинична орална хигиена за почистване на зъбен камък и налепи. Така избелващият гел безпрепятствено контактува със зъбната повърхност и осъществява избелващия си ефект.

Кабинетното избелване се провежда с избелващ агент с по-висока концентрация, чието действия може да бъде подпомогнато от източник на ултравиолетова светлина. Обикновено е безболезнена процедура, като избелването бива завършено в същото посещение. По време на избелването венците се изолират чрез нанасянето на блокираща гингивална бариера или чрез поставянето на изолационно платно- кофердам, за да не бъдат увредени.

Какви са предимствата и недостатъците на двата варианта на избелване?

При домашното избелване концентрацията на избелващия агент е по-ниска, като тя може да бъде индивидуално избрана. Това е причина по-рядко да се наблюдава зъбна свръхчувствителност. Има възможност за самонаблюдение и оценка на избелването, което го прави контролиран процес. При поява на чувствителност на зъбите, може да се направи кратка пауза за намаляване на страничната реакция и след няколко дни да се продължи с избелването. По тези причини, избелването в домашни условия е по-безопасен и свързан с по-малко странични ефекти метод.

 

За офис избелването е необходима висока концентрация на избелващия агент, за да се осъществи в едно посещение. По-високата концентрация може да бъде свързана с по-честа поява на свръхчувствителност в дните след избелването. Контролът върху процеса е затруднен.

Ендодонтско избелване на зъб

Когато един зъб е с променен цвят вследствие на пулпно заболяване или неговото лечение, метод на избор е ендодонтското (вътрешно) избелване на зъба. Във вътрешността на зъба, където е била пулпата (нерва), когато зъбът е бил жив, се поставя избелващ медикамент. Това се извършва след предварителна подготовка на зъба- изолиране с кофердам и запечатване на корено-каналната система. Избелващият агент може да бъде поставен веднъж или многократно до постигане на желания изсветляващ ефект.
Ендодонтското избелване е метод, който позволява зъбът да бъде възстановен с по-консервативни методи, вместо да бъде изпилен за изкуствена корона, която да скрие променения цвят.

Порцеланови фасети

Порцелановите фасети са протетичен метод, чрез който може да бъде променен не само цвета на зъбите, а също така формата, големината и съотношенията между тях. Това е метод, който може да позволи дори визуалното маскиране на определени несъваршенства в подреждането на зъбите. Фасетите са минимално инвазивен метод, но те изискват препарация (пилене) на зъбите. Изработват се в няколко етапа, които включват: препарация (подготовка) на зъбите, отпечатък със специално пригодени за денталната практика точно отпечатващи силикони, избор на цвят, прецизно лабораторно изработване от порцелан и адхезивно циментиране (залепване) в кабинета. Прочетете повече за порцеланови фасети тук.

Директни композитни фасети (бондинг, естетични реставрации)

Директните композитни фасети се изработват директно в денталния кабинет от специални композити (фотополимери), които се нанасят директно върху зъбните повърхности чрез адхезивна техника. С тях могат да бъдат променени цвета, формата и размера на зъбите, както и съотношенията между отделните зъби. Предимство на директните композитни фасети е, че при тяхното изработване не се налага препарация (пилене). Това е изцяло адитивен метод, при който към зъбите се добавя, но не се отнема зъбна тъкан. Именно това прави адхезивните естетични реставрации предпочитан метод при лечението на зъбната абразия и ерозия- загубените вледствие изтриване зъбни тъкани могат да бъдат възстановени, без да се налагат промени по останалите здрави тъкани. Прочетете повече за метода бондинг тук.

Порцеланови (изцялокерамични) и циркониеви корони

Изцялокерамичните корони са протетичен метод, чрез който се възстановява цялостта на зъбната коронка. Те са метод на избор при по-обширни разрушения на зъбите, като същевременно имат естетичен резултат съпоставим с този на вестибуларните фасети. Прочетете повече за циркониеви и порцеланови корони тук.

Ортодонтско подреждане на зъбите

При проблеми в захапката и подреждането на зъбите се създава не само затруднение в храненето и естетиката, но и негативна промяна в цялостния външен вид на лицето. Лечението с брекети и шини е консервативен метод за естетична промяна без да е необходимо да се отнемат зъбни тъкани, както е при повечето останали методи за корекция. Прочетете повече за ортодонтско лечение на зъбите тук.

Често Задавани Въпроси

Какво да избера? Кой метод е най-подходящ за мен?​
Съвет за най-подходящ метод за подобряване на естетиката на Вашата усмивка можем да дадем след консултация в клиниката и изготвянето на индивидуален лечебен план. Наш ангажимент е да Ви информираме за всички възможности, предимства и рискове на препоръчаните методи, за да можете да вземете Вашето информирано решение. Водещи за нас винаги са по-щадящия и биологичен подход, за да запазим максимално здравите зъби.Трябва да се знае, че не винаги по- скъпия вариант е по-добър!
Call Now Button