Дентална практика Интер Дент

Имплантология

Какво представлява зъбният имплант?

Имплантът е титанов винт с конична или цилиндрична форма, който се поставя в челюстната кост и замества корена на един или повече извадени зъби. Неговата повърхност е покрита с титаниев оксид, който осигурява свързването на импланта с костта. Впоследствие, след процес на интеграция (здраво фиксиране на импланта в костта), се изработва върху него изкуствена зъбна коронка. Така естетиката и дъвкателната функция напълно се възстановяват.

Какво е предимството на имплантите?

Според това дали липсва един, повече или всички зъби има различни методи за възстановяване на съзъбието. Класически вариант е изработване на изкуствен мост или подвижна протеза. Имплантите възстановяват дъвкателната функция, предпазват от загуба на кост и създават усещане за естествен зъб в устата. За разлика от протезите, при имплантите няма дискомфорт по време на хранене, тъй като те са здраво фиксирани в костта. Протезите трябва да се свалят ежедневно, изискват грижи за почистване и винаги напомнят, че това не са собствените Ви зъби. При възстановяване с мост се изисква предварителна подготовка за изпиляване на носещите зъби, при което се нарушава значителна част от зъбната повърхност. Костта на мястото на изваден зъб с времето се свива (естествен процес) и това може да доведе до недостатъчно естетичен вид на заместващия зъб от моста. Имплантите съхраняват обема на костта и така тъканите не се редуцират. Те не изискват изпиляване на зъбите около мястото на извадения и не се нарушава зъбната тъкан. Елиминира се риска и от претоварване на носещите моста зъби по време на хранене.

Предимства на имплантите:
  • Предпазват останалите здрави зъби
  • Създават усещане за естествени зъби в устата
  • Възстановяват пълноценно дъвкателната функция и естетиката
  • Профилактират негативни промени в захапката
  •  Дълготрайно решение при липсващи зъби

Кога е необходимо да се извърши имплантиране?

Няма определено време след изваждане на зъб, когато се налага имплантиране. Но манипулацията не трябва да се отлага прекалено дълго, защото започват промени около и в празното място. Ако липсващите зъби не са възстановени за дълъг период от време, обема на костта на мястото на извадения зъб започва да намалява, което е естествен процес. За да се постави имплант е необходимо достатъчно количество кост и ако то липсва се налага предварителна процедура за увеличаване на костния обем. Освен това, съседните на дефекта зъби могат да се преместят към празното място и това нарушава правилната захапка. При повече липсващи зъби дори се променя външния вид на лицето- устните и бузите хлътват, а брадичката и носа изглеждат изпъкнали. Общото здраве се уврежда- започват храносмилателни проблеми, нарушава се психическото здраве и самочувствието.
Поставянето на зъбни импланти е най-съвременния и ефективен метод за осигуряване на нормална дъвкателна функция, когато липсват един или повече зъби. Прилага се дори при загуба на всички зъби, за да се избегне лечение с цели протези. Имплантите могат да се използват и за стабилизиране на подвижни протези.

Има ли ограничения в поставянето на импланти?

Успехът на имплантното лечение със съвременните имплантни системи е около 98% по литературни данни. Има обаче заболявания и обстоятелства, които намаляват процента на успеваемост.
Зъбните импланти не са подходящи за пациенти под 17 години, защото растежът на организма все още не е приключил. Пациенти с някои хронични заболявания също са рискови за процедурата, например захарен диабет, онкологични заболявания, тежки заболявания на сърцето, съдовете или черния дроб.
Злостните пушачи могат да имат затруднения в зарастването на раните в устата, както и смущение в костното интегриране на имплантите. След хирургични интерденции в устната кухина не трябва да се пушат цигари поне 14 дни.

Процес на поставяне на импланти

Лечението с импланти е процес, защото преминава през няколко етапа.

1. На първото посещение се прави преглед и се назначават ренгенови снимки. След анализ на 3D скенер, се установява обема на костта, където имплантът трябва да се постави. При липса на достатъчно кост, може да се наложи добавяне на костен заместител или процедура по синус лифт за горните задни зъби. Тези манипулации за подобряване на костния обем могат да се направят преди или по време на имплантирането. Това зависи от конкретната клинична ситуация. В нашата практика работим с пиезохирургичен апарат, който е по-малко травматичен и по щадящ към тъканите в сравнение с класическите хирургични апарати и затова следоперативният период протича гладко и без усложнения.

2. В едно хирургично посещение се поставя зъбният имплант и венецът над него се зашива. Това може да се направи веднага след изваждането на зъбап(имедиатно имплантиране) или след като той е изваден и раната вече е зарастнала (отложено имплантиране).
Предимствата на имедиатното имплантиране водят до отличен естетичен и функционален резултат, тъй като имплантът се поставя веднага след изваждане на зъба, което запазва обема на костта и профила на венеца. Така бъдещата корона върху импланта наподобява максимално естествения зъб.
Отложено имплантиране се прилага, когато е минало известно време от изваждането на зъба или когато има затруднение да се приложи имедиатно имплантиране. След изваждане на зъб, костта намалява своя обем. Това е естествен процес и в различна степен протича при всеки пациент. Затова е препоръчително да се положи грижа за запазване на обема кост по време на зъбната екстракция (изваждане на зъба), тъй като достатъчното количество кост е задължително условие за бъдещото имплантиране. В нашата клиника използваме иновативна техника по поставяне в раната на продукт, който се приготвя от кръв на пациента в центрофуга и се нарича PRF. Съдържа концентрат от растежни фактори, които стимулират клетките на костта и раната заздравява като запазва своя обем.
За предимствата на PRF можете да прочетете повече тук.
Друг съвременен подход, който прилагаме е т. нар. дигитално асистирано имплантиране. След анализ на скенера на пациента, върху 3D принтер се изработва индивидуален хирургичен водач (guide), който спомага поставянето на импланта на точно определеното му от компютърния софтуер място. През 2017 г., нашият орален хирург д-р Динев посети Guide Center на един от най-утвърдените производители на импланти в света- MIS в Израел. Там той премина пълно обучение и сертификация за работа с хирургични водачи.

3.  След три месеца за долната до шест месеца за горната челюст – време през което имплантът се свързва здраво в костта, той се разкрива и върху него се поставя специална структура, наречена гингивооформител. Неговата роля е да оформи венеца, така че бъдещата корона да се адаптира правилно върху импланта и венеца около него.

4. След две седмици се изработва временна корона, която да стабилизира тъканите на венеца.

5. На финалния етап се взима отпечатък за окончателната корона, която се завинтва върху импланта. Тя може да се изработи от порцелан, цирконий или металокерамика. Циркониевите и порцелановите корони са биологично поносими, не съдържат метал и най-добре предпазват венечните тъкани около импланта от възпалителни усложнения. Те са най-подходящи за възстановяване на зъби върху импланти.

Какви са препоръките след зъбно имплантиране?

Веднага след процедурата може да се появи слаба болка и лек оток на околните тъкани. Поставяне на лед за кратко, намалява отока. Изписват се антибиотик и обезболяващо средство.
Може да се нахраните след като действието на упойката премине, но не по-рано от два часа след манипулацията. Първите 24 часа се препоръчва мека храна със стайна температура, а употреба на топла храна и течности е забранено.
Не изплаквайте с антисептични разтвори устната кухина през първия ден след операцията и не пипайте раната с пръсти или език.
На следващия ден нанасяйте антисептичен гел върху раната по четири- пет пъти дневно до свалянето на конците, както сме ви препоръчали.
Добрата орална хигиена е от първостепенно значение, но с повишено внимание към оперираната област.
Задължително приемайте медикаментите, които сме ви назначили.
През първата седмица трябва да се избягват тежки физически усилия (фитнес зала!), посещаване на сауна или контакт с болни лица. Пушене на цигари и прием на алкохол през първите две седмици не се препоръчват, защото се смущават локалните защитни механизми в устната кухина и се нарушава кръвоснабдяването в тъканите. Това може да доведе до затруднение в зарастването на раната и да попречи на интеграцията на импланта.
Необходимо е проследяване с контролни прегледи.
Конците се свалят след 10 до 20 дни в зависимост от интервенцията, а ако са резорбиращи се, изпадат сами.
Пациентът не трябва да се храни върху областта на поставения имплант следващите три- четири месеца. Това е времето, през което протича процес на стабилизиране (остеоинтеграция).

Често Задавани Въпроси

Как да разбера дали имплантите са подходящи за мен?​
Запишете час за преглед, на който ние ще преценим какви са условията за имплантиране във Вашия случай, а от анализа на рентгеновите снимки ще установим дали е нужно да приложим подобрителни процедури, за да стане имплантирането възможно, правилно и безопасно. Ако имате някакви общи заболявания, ограничаващи успеха на процедурата, ще Ви препоръчаме друг, по-подходящ метод за лечение.
Има ли болка по време на имплантиране?​
Манипулацията се извършва под местна анастезия и болка не се усеща. На пациентите, които имат тревожност от предстоящата интервенция ние препоръчваме седиращ медикамент (успокоително), който се приема еднократно в деня на операцията.
Колко време продължава поставянето на имплант?​
Обикновено имплантирането продължава между 60-90 минути. Това зависи от броя на имплантите, мястото и техниката на поставяне. Имплантирането с хирургичен водач отнема по-малко време.
Как ще изглежда зъбът след възстановяването?​
Най-подходящия материал за възстановяване върху импланти е цирконият. Съвременните иследвания са категорични, че той е в най-висока биологична поносимост от венечните тъкани, което осигурява профилактика на възпалителните процеси около импланта. Циркониевата корона осигурява естетика и здравина и напълно отговаря по цвят и форма на съседните естествени зъби.
Call Now Button